Tekst preuzet sa vino.rs

U sjajnom ambijentu ispred i u objektima Kraljevske vinarije na Oplencu održan je šesti Festival šumadijskih vina.

Gotovo novo ime na vinskom nebu, Zmajevac, ili šumadijska vizija ljubavi prema vinu u crnogorskoj porodici Krgović, sudeći po gužvi oko štanda, istinski je hit. Bilo da je reč o upečatljivom šardoneu, klasičnoj tamjanici ili onoj blago „prodrvljenoj“ koja ima mnogo lica. A šta reći za njihov novi roze od merloa i 10% crne tamjanike? Kad zatvorite oči imate utisak da pijete snažno crveno vino bogate teksture.

Na tom istom štandu, gotovo stidljivo u kofi sa ledom, boca vina od malo poznate češke sorte palava? Vinarija Draganić je već dve godine član Udruženja, iako praktično još ne postoji, a u boci je prvo vino iz prve berbe.

– Palava 2018 još nema ime vinarije na etiketi jer će izgradnja objekta sa početnim kapacitetom od oko 60.000 litara početi na jesen – kaže Srđan Draganić vlasnik vinarije.

Palava koju probamo je belo, izuzetno mirisno i strukturno vino, gotovo gusto i uljasto, slasno ali suvo istovremeno, sa neobično dugom završnicom za prvu berbu. Ova palava je verovatno jedinstvena u Srbiji, a nastala je 50-ih godina prošlog veka ukrštanjem sorti Muller turgau i crveni traminac. Osim Češke, ima je u Slovačkoj i na jednom mestu u BiH, a Draganić kaže da se kod njega pokazala kao izdašna sorta.

Nema šta, u Šumadiji mnogo toga uspeva, a poslednjih decenija posebno vina! Velike zasluge za to ima agilno Udruženje vinara Šumadije, koje i organizuje ovu tradicionalnu manifestaciju.

Vinarija Draganić DOO
Lipovac, Lipovac BB
34310 Topola

T: +381 63 205 342
E: sd@vinarijadraganic.rs