Tekst preuzet sa vino.rs

U srcu Šumadije, u selu Lipovac rađa se nova potencijalno veoma uzbudljiva vinska priča vinarije Draganić, koja će na domaćoj vinskoj sceni predstaviti prvi srpski sanđoveze, ali i češku sortu palava.

Beograđanin Srđan Draganić krenuo je u vinsku priču, kako to često biva, na nagovor prijatelja koji su već u tome i iz želje da  pobegne od svakodnevice i posveti se nećemu što stvarno voli. I dok se vinarija ubrzano gradi na spektakularnom vidikovcu brda Karaula, Draganićeva prva prava berba odležava u tankovima, buradima i flašama susedne vinarije Zmajevac.

Palava je češka bela vinska sorta nastala polovinom prošlog veka ukrštanjem sorti Muller Turgau i crveni traminac. Prepoznata je u svetu, ali gotovo nepoznata u Srbiji. Italijani umeju od nje da naprave pasito, i mada nisam ljubitelj slatkih vina taj stil palave mi se jako sviđa, bude veoma fino, čudno, drugačije na ukusu vino. Posadio sam je na 1,2 hektara, što je najveći vinograd ove sorte u Srbiji, ali ne i jedini. Što se sanđovezea tiče, dugo sam živeo u Italiji i to mi je postalo omiljeno vino, pa sam rešio da vidim kakve bi rezultate mogao da ima na ovim našim šumadijsim položajima. Izabrao sam vrhunski klon 23 i posadio oko dva hektara, tako da i te sorte imam najviše u Srbiji – priča Draginić, čiji se vinogradi prostiru ukupno na nešto više od sedam hektara.

Vinarija Draganić DOO
Lipovac, Lipovac BB
34310 Topola

T: +381 63 205 342
E: sd@vinarijadraganic.rs