Tekst preuzet sa vino.rs

Ko kaže da duhovi ne postoje? Pa Srđan Draganić je gradeći vinariju Draganić na vrhu sela Lipovac kompletan duh Toskane preneo u Šumadiju.

Redovi četinara su mesto gde se sa uskog ali fantastičnog, očito potpuno novog asfalta skreće ka jednom od najlepših pogleda centralne Srbije. Tu, kao fantazmagorična usamljena pečurka prefinjenih linija, između vinograda sanđovezea i kaberne sovinjona stoji vinarija Draganić, prema izgledu očigledan omaž velikim vinima i vinarima Toskane.

Uostalom, Kavaljer 2021, tek napunjeni supertoskanac u podrumu započinje svoj ritual harmonizacije u boci pred jesen kada će premijerno nastupiti u tržišnoj utakmici.

Vinarija Draganić, šire poznata po vinu od sorte palava, rađa se od 2020 godine kao projekat od koga ljubiteljima vina unapred ide voda na usta. Bilo da je reč o sjajno složenim i zapakovanim vinima enologa Marka Malićanina ili očekivanjima da se sa velike terase baci pogled do Kosmaja, Mladenovca i dalje. Ili sa ulazne polukružne staklene kapije na obližnji Oplenac i udaljeni Rudnik.

Sve se to obostrano lepo vidi iz buduće degustacione dvorane koja samo što nije dovršena u parteru ovog zdanja od ukupno oko 1.000 kvadratnih metara. Bukvalno je više prozora nego zidova što daje poseban osećaj otvorenosti i opuštajući utisak boravka u šumadijskim oblacima naleglim na sedam hektara vinograda oko vinarije dok delovi poda od crnog stakla dozvoljavaju letimičan ali ekskluzivan pogled na opremu u vinskom podrumu. Ali samo kad su svetla oko tankova upaljena.

Podrum ukupnog kapaciteta oko 30.000 litara, desetak metara duboko ukopan u brdo je ispunjen novim tankovima i uređajima. Mala barik sala je mesto gde u rashlađenom mramornom ambijentu možete uživati u izloženim etiketama. Odmah iza masivnih drvenih vrata je daleko prostranije carstvo većinom francuske hrastovine, otprilike desetak hiljada litara u drvetu.

Jedno posebno Radoux Extra fine blend barik bure čuva budući sortni Miracolo Superiore Sangiovese, perjanicu kuće Draganić. Prva berba (2019) odavno je nestala, a ova iz 2021. će na police negde oko Nove godine jer sva crvena vina odležavaju oko 24 meseca.

Na spratu se završavaju dva apartmana a mi u društvu Branka Jevtića, zaštitara, podrumara, traktoriste, domaćina i vodiča kroz ovo arhitektonsko umetničko delo uživamo u vinima i izuzetnom pogledu iz prostranog privatnog salona gde su severni i južni zid većim delom od stakla a pola Srbije bukvalno je na dlanu.

Profil Palava iz berbe 2022 je osvežavajući dokaz zašto je vlasniku vinarije sorta toliko draga da se odmah ispod vinarije upravo sadi još jedan vinograd iste sorte. A pogled na brežuljke prekrivene vinogradima što se ispred nogu prostiru na sve strane, neodoljivo podseća na čuveno vinogorje Italije.

Ipak pravo čuđenje izaziva sovinjon blan Silueta 2022, tako svež i aromatski drugačiji od drugih srpskih sovinjona. Prefinjene cvetne i jako zrele voćne arome, duga završnica sa trunčicom gastronomske gorčine, samo je okvirni portret ovog pitkog nektara. Ta pitkost bez opterećenja odlikuje i crvena Draganić vina kakav je merlo Bard sa malo kaberne frana, ali i Miracolo Sangiovese sa trunkom merloa, što ga osim po drugačijem drvetu na kome odležava razlikuje od Superiore varijante.

U prvi mah sortni mirisi kabernea izviru iz novog vina Kavaljer rađenog u nekih 9.000 primeraka. Ubrzo će ih zameniti izrazita voćnost, aroma i ukus višnje kroz predominaciju merloa iako ovih internacionalnih sorti ima po svega četvrtina u kupaži. Ali preostalih 50% sanđovezea daju vinu gipkost i prepoznatljivu stilsku notu supetroskanca. Viva Italia!

Iako vinski turizam ovde još nije u fokusu, moguće je uz najavu posetiti vinariju, pa čak i po ceni 3.500 RSD probati pet-šest vina uz zalogaje koji stižu iz Topole. U planu je sopstvena kuhinja a tada će do izražaja doći neverovatan vinsko-turistički potencijal sela Lipovac i ovog kraja u kome se u krugu od svega nekoliko kilometara nalazi veliki broj renomiranih vinarija koje sve više ulažu u ideju da se uživanje u vinu ne završava iskapljenom čašom.  

Vinarija Draganić DOO
Lipovac, Solunskih Ratnika 89D, 34310 Topola

T: +381 66 305 342
T: +381 63 205 342
E: sd@vinarijadraganic.rs